Βοήθεια για νέα μέλη

.Για να μπορείτε να στείλετε προσωπικά μηνύματα.... πρέπει πρώτα να κάνετε 1 Post!
.Όταν βάζετε νέες αγγελίες προσθέστε στην περιγραφή του topic την λέξη[ΠΩΛΗΣΗ] ή [ΖΗΤΗΣΗ]
.Γίνονται επισκευές και recap σε ΟΛΑ τα Commodore,Atari,Spectrum και Amstrad κατόπιν συνεννόησης.
.Το forum μπορείτε πια να το βλέπετε και από το κινητό σας μέσα από την εφαρμογή TAPATALK.

The speed of BASIC (μέρος 1ο)

ΟΛΑ ΕΔΩ!!
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dony
Moderator
Moderator
Δημοσιεύσεις: 987
Εγγραφή: Σάβ 14 Μάιος 2016, 14:37
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ (Καισαριανή)
Has thanked: 12 times
Been thanked: 47 times
Επικοινωνία:
Status: Χωρίς σύνδεση

The speed of BASIC (μέρος 1ο)

#1

Δημοσίευση από dony » Τετ 11 Μαρ 2020, 20:03

Όλοι πάνω-κάτω γνωρίζουμε την γλώσσα προγραμματισμού BASIC. Και όταν γράφω "γνωρίζουμε" εννοώ ότι γνωρίζουμε την ύπαρξή της, και όχι την γλώσσα αυτή καθαυτή απαραίτητα. Από την εποχή εκείνη, στα τέλη των 70s, και για περίπου 10-12 χρόνια η BASIC αποτελούσε το cornerstone κάθε νέου, οικιακού κυρίως υπολογιστή. Αναφέρομαι στην εποχή που δεν νοείτω home micro χωρίς ενσωματωμένη διάλεκτο της δημοφιλούς αυτής γλώσσας προγραμματισμού, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που η τελευταία να αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή του computer που θα αποκτούσε κάποιος!

Μπορεί στις μέρες μας να φαίνεται ολίγον τι παράλογο, αλλά οι δυνατότητες της ενσωματωμένης διαλέκτου της γλώσσας BASIC έπαιζαν σημαντικό ρόλο εκείνα τα χρόνια, καθώς ο υπολογιστής ήταν περισσότερο προγραμματιστικό εργαλείο για τον χομπίστα ή τον επαγγελματία, παρά παιχνιδομηχανή, media center, Internet appliance ή social media device όπως έχει γίνει στις μέρες μας. Εντάξει, ίσως για κάποιους να ήταν και παιχνιδομηχανή, αλλά, όσο πάμε προς τα πίσω στον χρόνο - ήτοι στον καιρό που μεσουρανούσαν τα 8bit μηχανήματα - ο αγοραστής υπολογιστής ήταν συνειδητοποιημένος σε ό,τι είχε να κάνει με το μηχάνημα που επρόκειτο να αποκτήσει και την χρήση αυτού. Αν ήθελε μονάχα παιχνίδια και τίποτα άλλο, υπήρχε η φτηνή πλην τίμια λύση του Atari 2600 - κανείς δεν ήταν υποχρεωμένος να δώσει 2πλάσια, 3πλάσια ή και παραπάνω χρήματα μονάχα για να παίζει.

Παρόλο που στις μέρες μας η BASIC ως γλώσσα θεωρείται ξεπερασμένη και περιορισμένων δυνατοτήτων,δεν παύει, ακόμα και σήμερα, να αποτελεί την ευκολότερη στην εκμάθηση γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Μάλιστα, τώρα πια, τα κυριότερα ελαττώματα που την συνόδευαν, δηλαδή η απουσία εντολών δομημένου προγραμματισμού και η έλλειψη ικανοποιητικής ταχύτητας, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Οποιοσδήποτε κάτσει και δώσει μία ευκαιρία στην FUZE BASIC θα το καταλάβει, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν BASIC interpreter με ταχύτητα που ξεπερνάει κατά πολύ αυτήν της γλώσσας μηχανής των μηχανημάτων των 80s. Είναι φυσικό αυτό, καθώς πλέον η επεξεργαστική ισχύς των υπολογιστών μας - ακόμα και των πλέον ταπεινών εξ' αυτών, όπως είναι το Raspberry Pi - είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη αυτής των υπολογιστών των 70s και των 80s.

Για τη συνέχεια, διαβάστε ΕΔΩ.

Εικόνα
We sold our soul for Rock n' Roll
Retro-νέα, παρουσιάσεις και δοκιμές: > dony.gr <

Απάντηση